WERKNEMERS/WERKGEVERS

WERKNEMERS/WERKGEVERS




Visie op verzuim: burn-out, bore-out of depressie?


Burn-out treedt op wanneer iemand gedurende langere tijd (minstens een half jaar) taken en verantwoordelijkheden heeft die niet passen bij zijn persoonlijkheid. Zij zijn fysiek en vooral emotioneel uitgeput en ervaren een grote afstand tot het werk. In deze toestand kunnen ze nauwelijks in beweging komen. Mensen die zich niet kunnen vinden in het werk wat ze doen, maar daar toch mee door gaan krijgen er vroeg of laat mee te maken. Dat geldt ook voor mensen die zich er niet bij neer kunnen leggen dat ze meer verantwoordelijkheden hebben dan ze aankunnen. Veel werk in het privéleven kan daardoor ook zorgen voor een burn-out.

Herstellen van burn-out duurt helaas langer. Werknemers met burnout moeten namelijk niet alleen herstellen van de emotionele uitputting die ze ervaren, ze moeten ook weer bevlogenheid terug vinden voor het werk.


Doet je je werk inmiddels op routine? Wordt je niet meer uitgedaagd? Misschien heb je last van een bore-out. Ziek worden van verveling klinkt vreemd, maar het kan écht. Je kunt het oplopen omdat je te weinig te doen hebt, onder je niveau werkt of je werk zo zinloos vindt dat je ervan walgt. Dat veroorzaakt stress, frustratie en op den duur uitputting; zowel geestelijk als lichamelijk.

Tegelijkertijd tast de situatie je zelfvertrouwen dusdanig aan, dat je niet meer gelooft dat je iets aan de situatie kunt veranderen. Je wordt daardoor steeds passiever. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen, waaruit het moeilijk ontsnappen is.


Depressie is echter de meest voorkomende aandoening onder verzuimende werknemers. Maar liefst 22% van de werknemers die ziek thuis zitten vanwege psychische problemen heeft een depressie.

Depressie beïnvloedt veel levensaspecten op een negatieve manier. Dit geldt voor zowel het privéleven als het werkzame leven; in Nederland is de helft van de werknemers met een depressie toch nog aan het werk, maar hebben het jaar daaropvolgend wél veel meer verzuimdagen.


Volgens bedrijfsartsen zijn de drie belangrijkste werkfactoren die meespelen bij het ontstaan van een depressie:

  • Werkdruk (27%)
  • Toekomstonzekerheid (19%)
  • Gebrek aan ondersteuning of pesten/conflicten (26%)


Een burn-out, bore-out en depressie leidt tot meer fouten, productiviteitsverlies, meer baanonzekerheid en een verminderd carrièreperspectief. Werknemers met dergelijke klachten moeten meestal extra inspanning leveren om hun werk te doen, hebben meer moeite zich te concentreren en zijn vermoeider. 


Allerlei redenen om snel, doeltreffend en doortastend te handelen. Door mijn ervaring als therapeut, supervisor, coördinator en werkbegeleider voor bedrijven en instellingen op uiteenlopende gebieden kan ik op een directe manier de problemen specificeren, kanaliseren en behandelen. De meeste bedrijven kiezen ervoor om werknemers direct naar mij door te verwijzen. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen.


Share by: